De BEUKK erin met een DAS

Acacia BEUKK

Een nieuwe aanpak voor regionale inkoop

Steeds meer mensen beseffen dat we ons eten beter lokaal kunnen inkopen omdat dit gezonder, duurzamer maar vooral ook lekkerder is. Zeker als men dit een keer heeft geproefd is de keuze vaak snel gemaakt. Regionaal inkopen klinkt logisch en eenvoudig. Echter blijkt dat in de praktijk niet altijd zo te zijn.


Met de toenemende duurzaamheidseisen begrijpt de Provincie Overijssel de urgentie hiervan ook. Zij hebben daarom het initiatief genomen om de catering en het inkopen van eten en drinken in eigen beheer te gaan doen. De Provincie Overijssel heeft ons, The Food Directors, ingeschakeld om hen te helpen lokaal in te kunnen kopen.

Een Dynamisch Aankoop Systeem, DAS, voor het lokaal inkopen van eten en drinken

Het anders doen

De Provincie Overijssel is als overheid echter gebonden aan zeer strikte Europese (aanbestedings)regels die het hen bijna onmogelijk maken om lokaal in te kopen. Veel (kleine) lokale leveranciers kunnen hier vaak namelijk niet aan mee doen. Daarom hebben wij in samenwerking een DAS*, een Dynamisch Aankoop Systeem, ontwikkeld op basis van ons reeds bestaand inkoop- en bestelsysteem BEUKK. Ondanks die strikte regelgeving kan hiermee aan alle regels voldaan worden om lokaal in te kunnen kopen en de korte keten te ontsluiten.

Het DAS systeem

In de praktijk komt het erop neer dat de Provincie als overheidsinstelling met dit DAS de touwtjes in eigen hand neemt en bij lokale leveranciers, boeren en makers in kan kopen. Zo kunnen ze voorzien in de behoefte van gezond, duurzaam en lekker eten en drinken voor al hun medewerkers. 

 

Iedere leverancier kan zich inschrijven in het DAS, onderverdeeld in 11 categorieën, van zuivel tot warme of koude drank, van (gesneden) groente tot brood en kruidenierswaren.  Na toelating kunnen de leveranciers reageren op de deel uitvragen binnen de categorieën door offertes te doen. De provincie bepaalt vervolgens zelf middels een eerlijk en transparant systeem van gunningscriteria wie de opdracht voor het leveren van de producten in de verschillende categorieën krijgt. Daarbij is prijs niet het belangrijkste. Hierbij wordt bijvoorbeeld ook gekeken naar een logistiek proces en wat je als bedrijf aan duurzaamheid doet.

Dynamisch Aankoop Systeem, kortweg een DAS*, voor het lokaal inkopen van eten en drinken

Inzicht, overzicht en controle in en over de gehele supply chain

De eerste uitvragen zijn begin 2023 gepubliceerd en de offertes zijn binnen. Na gunning van de opdrachten kan de provincie de producten gaan bestellen bij de leveranciers die mogen leveren, gebruikmakend van het inkoop- en bestel systeem BEUKK van The Food Directors.  

We willen natuurlijk allemaal dat dit project een groot succes wordt voor de kleine lokale ondernemers maar ook voor de Provincie Overijssel, omdat het een voorbeeld kan zijn voor alle andere aanbestedingsplichtigen. Het succes ligt hem in samenwerking. Dat is de reden dat wij u onze hulp aanbieden om de afstand tussen deze verschillende manieren van werken te helpen overbruggen. Want ondanks dat wij het zo makkelijk mogelijk hebben gemaakt in het DAS, is de Provincie Overijssel nog steeds aan die strikte Europese regelgeving gebonden in de manier waarop de inschrijvingen moet gebeuren. Wij helpen u graag!

ICT

*DAS

Een Dynamisch Aankoopsysteem (DAS) is een elektronisch platform dat wordt gebruikt om aanbestedingen te beheren en inkoopprocessen te vereenvoudigen. Het stelt organisaties in staat om continu leveranciers te werven voor bepaalde producten of diensten gedurende een bepaalde periode, zonder dat ze voor elke aankoop een afzonderlijke aanbesteding hoeven te starten.

In plaats daarvan wordt er een overeenkomst gesloten met meerdere leveranciers die voldoen aan de specificaties en kwaliteitseisen van de organisatie. Vervolgens kunnen de organisaties via het DAS offertes van de leveranciers opvragen en aankopen doen wanneer ze dat nodig achten.

Een DAS is vooral nuttig wanneer er behoefte is aan regelmatige aankopen van dezelfde producten of diensten. Het kan tijd besparen en de administratieve last verminderen, waardoor organisaties zich kunnen concentreren op hun kernactiviteiten.

Te vinden in het BEUKK platform

+
Leveranciers
+
Product Categorieën
4800 +
Producten

Meld u aan voor het platform

Wilt u de korte keten ook nog beter ontsluiten en heeft u behoefte aan inzicht, overzicht en controle?
Wij komen graag met u in contact om uw specifieke wensen en ideeën te bespreken.

Volg ons

Volg ons op Instagram en LinkedIn